- Καταρχάς, το ροζέ κρασί δεν είναι μόνο για γυναίκες!
Οι σνομπ του κρασιού και πολλοί οινόφιλοι είναι αυτό που λέμε, rose haters. Θεωρούν ότι το ροζέ είναι μόνο για κορίτσια ή έχουν δοκιμάσει ένα κακό ροζέ και έχουν έκτοτε διαμορφωμένη άποψη. Αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς, δοκιμάστε ένα πραγματικά καλό καλό ροζέ και όχι αυτά τα χρωματισμένα νεροζούμια που κυκλοφορούν και θα αλλάξετε γνώμη!
- Το ροζέ -κατα κύριο λόγο- δεν γίνεται αναμιγνύοντας κόκκινο και λευκό κρασί…
Μια από τις βασικές μεθόδους παραγωγής ροζέ κρασιού έχει συνήθως ως εξής: Τα κόκκινα σταφύλια πατιούνται ελαφρώς με τις φλούδες τους (που έχουν ανθοκυάνες, χρωστική ουσία) και μένουν μαζί για μερικές ώρες -ή μερικές μέρες-. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι φλούδες και πηγαίνει για ζύμωση στις δεξαμενές. Όσο πιο πολύ αφήσουμε τις φλούδες των σταφυλιών μέσα στο χυμό, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα του ροζέ και τόσο περισσότερες θα είναι οι τανίνες ( που κι αυτές τις βρίσκουμε στη φλούδα του σταφυλιού).
Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και λευκό κρασί από κόκκινα σταφύλια. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να αφαιρέσουμε σχεδόν αμέσως τις φλούδες κατά την διάρκεια της οινοποίησης. Αυτό που καθορίζει αν το κρασί μας θα γίνει λευκό (από κόκκινα σταφύλια), ροζέ ή κόκκινο είναι το χρονικό διάστημα που θα μείνουν οι φλούδες μαζί με τον σταφυλοχυμό.
Διαβάστε σχετικά: Πως φτιάχνεται το ροζέ κρασί;
- Ροζέ μπορούμε να κάνουμε σχεδόν με όλες τις ποικιλίες, οπουδήποτε στο κόσμο.
Το ροζέ γίνεται με συγκεκριμένα σταφύλια, σε συγκεκριμένες περιοχές. Μπορεί να γίνει οπουδήποτ όμως, όπως κάθε άλλο κρασί. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι η Γαλλία, μετά η Ισπανία και τρίτες έρχονται η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Αλλά υπάρχει επίσης εξαιρετικό ροζέ που έρχεται από Χιλή και Αυστραλία. Τα περισσότερα ροζέ κρασιά είναι blend διαφόρων ποικιλιών και οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται κυρίως για ροζέ είναι: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault και Pinot Noir.
Στην Ελλάδα οι βασικές ποικιλίες από τις οποίες παραδοσιακά φτιάχνονται τα ροζέ κρασιά είναι το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και πιο συχνά συναντάμε ροζέ κρασιά από Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot ή Grenache Rouge.
- Όσο πιο νέο, τόσο πιο καλό το ροζέ κρασί.
Αντίθετα με το κόκκινο, το ροζέ κρασί δεν γίνεται καλύτερο όσο παλαιώνει- γι’ αυτό μην σας μπαίνουν ιδέες να αποθηκεύσετε το ροζέ κρασί που σας φέρανε στη κάβα του σπιτιού σας. Δεν είναι ντροπή να πίνετε κρασιά της προηγούμενης χρονιάς. Και πιθανότατα δεν θα βρείτε στην αγορά ροζέ που χρονολογούνται περισσότερο από 2-3 χρόνια πίσω.
- Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε ροζέ: «Είναι ξηρό;»
Ξηρό κρασί σημαίνει κρασί που δεν έχει σάκχαρα (>4gr/lt.). Και αυτό θέλουμε: ένα κρασί που είναι φρέσκο και έχει οξύτητα αλλά δεν έχει έξτρα ζάχαρη για να σκεπάσει τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Αυτά τα πολύ γλυκά Zinfandel, που παράγονταν μαζικά την προηγούμενη δεκαετία είναι μια από τις αιτίες που το ροζέ απέκτησε κακό όνομα. Οπότε, μην ξεχνάτε να ρωτάτε πάντα αν το ροζέ είναι ξηρό. Αυτός είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας από τον τόπο προέλευσης. Για τους αρχάριους, ένας γενικός κανόνας (με πολλές πολλές εξαιρέσεις) λέει ότι:
ΡΟΖΕ ΕΥΡΩΠΗΣ= περισσότερες πιθανότητες να είναι ΞΗΡΟ
ΡΟΖΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ=λιγότερες πιθανότητες να είναι ΞΗΡΟ
Αν αμφιβάλλετε, μια σίγουρη επιλογή είναι τα γαλλικά ροζέ και κυρίως αυτά της περιοχής Provence. Η Γαλλία είναι η γενέτειρα των ποιοτικών, ξηρών ροζέ και αν επιλέξετε κάτι από την Προβηγκία, τον Ροδανό ή τον Λιγήρα, σπάνια θα πέσετε έξω. Υπάρχουν πολλές ονομασίες προέλευσης (επίσημα ονόματα που πιστοποιούν ότι ένα κρασί έχει γίνει σε μια συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με συγκεκριμένες απαιτήσεις) στην περιοχή της Provence, οπότε θα γνωρίζετε από που είναι και αν βλέπετε κάποια από αυτά στην ετικέτα ενός μπουκαλιού:
Côtes de Provence
Coteaux d’Aix-en-Provence
Bandol
Cassis
Coteaux Varois
Επίσης, τα ισπανικά rosados είναι μια πολύ καλή επιλογή. Έχουν περισσότερο σώμα και είναι πιο έντονα από τα γαλλικά, με βαθύτερο ροζέ χρώμα και φρουτώδη αρώματα που έρχονται πρώτα στη μύτη. Είναι λιγότερο της μόδας και αυτό σημαίνει ότι έχουν και καλύτερη τιμή.
- Δεν χρειάζεται να πληρώσετε πάνω από 12-15 ευρώ για ένα καλό ροζέ
Συνήθως τα ροζέ κρασιά είναι ευκαιρία, σε σύγκριση με τα κόκκινα. Αυτά τα κρασιά είναι φρέσκα και οικονομικά και ίσως σε αρκετές περιπτώσεις υποτιμημένα, γι’ αυτό ακόμα και τα γαλλικά ροζέ έχουν πολύ καλή τιμή στην αγορά.
- Τα ροζέ ταιριάζουν με πολλά φαγητά.
Τα ροζέ είναι κατά κανόνα κρασιά wine-friendly. Είναι ευέλικτα στο food pairing γιατί είναι κάτι ανάμεσα στο κόκκινο και το λευκό. Δηλαδή δεν έχουν τόσο ένταση όσο ένα τανικό κόκκινο, που γεμίζει το στόμα αλλά έχουν περισσότερο βάθος από ένα ελαφρύ λευκό κρασί. Αυτό το ευέλικτο προφίλ σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να συνδυάσετε ένα ροζέ κρασί με το φαγητό σας, όποιο κι αν είναι αυτό (ψάρι, λαχανικά, κοτόπουλο, ψητά, μπισκότα σοκολάτας κ.ο.κ.). Απλά φροντίστε να σερβίρετε το ροζέ σας δροσερό στο τραπέζι.
- Με ροζέ κρασί φτιάχνονται ωραία καλοκαιρινά κοκτέιλ
Το ροζέ είναι ιδανικό κρασί για να το αναμείξει κανείς με διάφορα υλικά. Δεν είναι ακριβό, οπότε δεν αισθάνεστε τύψεις που αυτοσχεδιάζετε με αυτό) και έχει όλα αυτά τα αφρώδη και φρουτώδη στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό για κοκτέιλ.