Skevofilax Winery: Το πρώτο κρασί από το βυθό της θάλασσας της Κεφάλου!

Στο βυθό της θάλασσας στην Κέφαλο και σε βάθος 30 μέτρων το οινοποιείο του Σακελλάρη Σκευοφύλαξ παλαίωσε κρασί Ασύρτικο, φέρνοντας στην επιφάνεια εκτός από… μυστήρια και προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.

Τις τελευταίες ημέρες του Μάρτη και αφού συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την βύθιση των κρασιών, η ανέλκυση έγινε με απόλυτη επιτυχία ως προς το εγχείρημα αλλά κυρίως προς την ποιότητα και την γεύση.
Μοναδικό ποιοτικά το κρασί της θάλασσας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου στο βάθος που τοποθετούνται τα μπουκάλια, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού, αναδεικνύοντας μέσω του τρόπου αυτού, τα εξαιρετικά, ιδιαίτερα αλλά και μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κρασιού. Ακόμα και η όψη της η φιάλη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού, αποκτά πέρα από το περιεχόμενο, μια ιδιαίτερη ομορφιά, κουβαλώντας μύθους και μυστήρια

Το κοινό ενθουσιάστηκε με το εγχείρημα του τοπικού οινοποιείου που γνωστοποίησε την είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

” Δυο χρόνια μετά την βύθιση του στον κόλπο της Κεφάλου σε βάθος περίπου 30 μέτρων , το Ασυρτικο μας ανελκύστηκε με επιτυχία!

Θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή για να αξιολογηθεί η κατάσταση του!”
Γεύσεις, αρώματα και στοιχεία μοναδικά

Συνομιλήσαμε με τον οινοποιό κ. Σάκη Σκευοφύλαξ για το εγχείρημα του κρασιού από το βυθό της θάλασσας. Ο ίδιος είναι χαρούμενους και ικανοποιημένος από την παλαίωση, ανέλκυση και γεύση.

” Βυθίσαμε 200 φιάλες Ασύρτικο παραγωγής 2021 και βγάλαμε 170 φιάλες φέτος στην ανέλκυση. Είχαμε μία μικρή απώλεια λόγω καιρικών συνθηκών κατά διαστήματα αυτή την διετία της βύθισης.

Αυτή την στιγμή το κρασί ξεκουράζεται και ηρεμεί. Το δοκίμασα σε πρώιμη φάση όντας το κρασί σε κατάσταση στρες και μου άρεσε το άρωμα και η γεύση.

Είναι Ασύρτικο του 2021. Εκανα γευστική δοκιμή σε αντιπαραβολή με το ίδιο κρασί από το απο το κελάρι. Της θάλασσας είναι πιο φρέσκο το χρώμα. Το άρωμα του είναι χαμηλότερης έντασης αλλά είναι από το στρες γιατί έγινε πολύ νωρίς η δοκιμή.

Γευστικά υπάρχει στοιχείο της αλατότητας αλλά είναι απαλό. Έχει διαφορά το κρασί της θάλασσας με με το κρασί από το κελάρι οπότε φαίνεται ότι το πείραμα πέτυχε. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το πείραμα που έκανα διότι κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό αποτέλεσμα. Κάναμε ότι μπορούσαμε ώστε να είναι ιδανικές οι συνθήκες και η ωρίμανση του κρασιού στο βυθό της θάλασσας να γίνει σωστά”.
Προκρατήσεις για το κρασί της θάλασσας

Ανάρπαστο αναμένεται να γίνει το πρώτο κρασί της Κω που ωρίμασε στο βυθό καθώς η ζήτηση είναι υψηλή και έχουν ήδη κρατηθεί τα 170 μπουκάλια.

” Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και ζήτηση για το συγκεκριμένο κρασί και ήδη υπάρχουν προκρατήσεις. Το επόμενο διάστημα τα κρασιά θα είναι έτοιμα αλλά με τόση αυξημένη ζήτηση, μάλλον δεν θα βγουν ποτέ στην αγορά”.

Θαλασσινό κρασί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Η μέθοδος της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων δεν εφαρμόστηκε τώρα αλλά έχει την δική του ιστορία . Συναντάται ακόμα και από την αρχαιότητα με αναφορές για «κρασί που ωριμάζει στη θάλασσα», αλλά και για «σταφύλια που είχαν αποθηκευτεί σε κιούπια σε βάθος έντεκα μέτρων στη θάλασσα με στόχο να ωριμάσουν» .

Είναι γνωστό άλλωστε ότι από την αρχαιότητα στην Κω υπήρχε άφθονο σταφύλι, παραγωγή κρασιού και εμπόριο ακόμη και με την Αίγυπτο.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δοκιμάσουμε το πρώτο βυθιζόμενο κρασί της Κω με την υπογραφή του οινοποιείου Σκευοφύλαξ.

Σάντυ Λαδικού

 

ΠΗΓΗ

Μενού