Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους αμπελουργούς, τονίζουν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις

Απειλή για τους αμπελουργούς, η κλιματική αλλαγή επισημαίνουν οι κεντρικές ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.

Όπως αναφέρει η κεντρική αμπελοοινική συνεταιριστική οργάνωση ΚΕΟΣΟΕ, οι Copa Cogeca σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ομάδας πολιτικού διαλόγου για τον οίνο στις Βρυξέλλες, με την παρουσία της Commission και όλων των ευρωπαϊκών φορέων οίνου, αναλύοντας την κατάσταση της αγοράς οίνου στην Ευρώπη, τόνισαν τη σημαντική σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων της αγοράς και των κλιματικών συνθηκών, αφού τα ακραία γεγονότα που επικρατούν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε μια γενική μεταβλητότητα των αποδόσεων και στην αστάθεια των αγορών.

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσσυνεταιριστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πραγματική απειλή για τους αμπελουργούς και η μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική θα πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό.

Στους πρώτους μήνες της τρέχουσας περιόδου δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικά κλιματικά φαινόμενα στην Ευρώπη, εκτός από μερικούς παγετούς, ή και ξηρασία που εξακολουθεί να υφίσταται, ιδίως στην Ολλανδία και στην Ισπανία.

Άλλες εξωτερικές συγκυρίες, που είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά οίνου είναι σύμφωνα με τις οργανώσεις, το Brexit, η επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς και ο απομονωτισμός των ΗΠΑ.

Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου της Αγοράς που έχει αποφασίσει η Commission μετά από αίτημα των Copa Cogeca, θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την παρακολούθηση αυτών των γεγονότων και θα προβλέπει τη λήψη μέτρων για τη διακύμανση των τιμών.

Σε ορισμένες χώρες, ανέφεραν επίσης οι εκπρόσωποι των Copa Cogeca, ο τομέας οίνου, εργάζεται ήδη για να εξασφαλίσει έναν καλύτερο συντονισμό στην αλυσίδα εφοδιασμού και μια δικαιότερη κατανομή της παραγόμενης αξίας.

Πηγή

Μενού