Η επίδραση της αμερικανικής υπερφορολόγησης στο κρασί γίνεται αισθητή

Ο αντίκτυπος των δασμών των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά κρασιά.

Μετά από δύο μήνες εφαρμογής, η αύξηση κατά 25% των τελωνειακών δασμών για τους γαλλικούς οίνους κυρίως θέτει το Μπορντό και άλλες περιοχές σε μειονεκτική θέση.

Το 2019, «παρά τις αντιξοότητες, η αγορά των ακριβών οίνων έχει διευρυνθεί και εμβαθυνθεί», συμπεραίνει η τελευταία έκθεση εμπειρογνωμόνων στο London International Vintners Exchange (Liv-Ex). Σύμφωνα με τις συναλλαγές της βρετανικής αγοράς με τα 450 μέλη της σε 42 χώρες, το μερίδιο αγοράς στην αξία των κρασιών του Bordeaux συνέχισε να μειώνεται (55% το 2019, 4 μονάδες λιγότερο σε ένα έτος), σε όφελος των κρασιών της Βουργουνδίας (19%, +4 μονάδες), αλλά και σε όφελος κρασιών της Ιταλίας και της Champagne (9% και στις δύο περιπτώσεις, +1 μονάδα).

«Από την ανακοίνωση στις 2 Οκτωβρίου των νέων τελωνειακών δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η περιφερειακή μετατόπιση είναι ακόμα πιο προφανής», υπογραμμίζει η Liv-Ex, διευκρινίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι συναλλαγές της Champagne και των ιταλικών κρασιών έπεσε στο 11% των συναλλαγών. Παρά την επιβάρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης στα κρασιά της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας (+ 25%, που ισχύουν από τις 18 Οκτωβρίου), τα κρασιά της Champagne και της Ιταλίας «θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2020 από την άποψη των επιδόσεων των τιμών τους και των κερδών μεριδίων αγοράς» εκτιμά η Liv-Ex. Οι ειδικοί είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις επιδόσεις των Grands Crus της Βουργουνδίας, των οποίων η αστάθεια των τιμών αποδυναμώνει τις πρόσφατες επιδόσεις τους.

«Τα μάτια στο Χονγκ Κονγκ»

Σχετικά με το 2020, «οι μακροοικονομικές ανησυχίες, οι γεωπολιτικές ίντριγκες και οι δασμοί συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου στην αγορά οίνου των ακριβών κρασιών. Τώρα η προσοχή των παραγωγών και των εμπόρων βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα», καταλήγει η Liv-Ex.

ΠΗΓΗ

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού