Υψηλές προσδοκίες για τα κρασιά του 2019

Το 2019 ίσως να χαρακτηρισθεί οινικά η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι προσδοκίες για τους οίνους που παραχθούν το 2019 στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επισημαίνει η ένωση οινοποιών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”, με αφορμή την ολοκλήρωση του τρύγου.

Όπως τονίζεται, αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ οι ερυθροί οίνοι εμφανίζονται υψηλόβαθμοι, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινοι, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη συμπύκνωση, συνθήκες που μπορούν να μας χαρίσουν τόσο εξαιρετικούς φρέσκους, όσο και μεγάλης δυνατότητας παλαίωσης, ερυθρούς οίνους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” το 2019, ίσως να χαρακτηρισθεί οινικά, η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας!

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

Η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Υπήρξαν βροχοπτώσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος – πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα. Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια: Αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών, αφετέρου σε αρκετές περιοχές, υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης, όπου ήταν δυνατόν.

Πιο αναλυτικά, ο χειμώνας στις ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές, χαρακτηρίστηκε από ισχυρές χιονοπτώσεις, χωρίς όμως να καταγραφούν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της βλαστικής περιόδου, για τις περισσότερες ποικιλίες αμπέλου. Την Άνοιξη, επίσης παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με κανονικές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε καθυστέρηση της άνθισης. Η περίοδος του καλοκαιριού, είχε σποραδικά έντονα φαινόμενα κυρίως στις ορεινές και παράκτιες περιοχές, όμως την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος, επικράτησαν παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την απουσία ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, ευνόησαν τη διατήρηση της υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών και δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον για την ωρίμανση της παραγωγής.

Αξίζει να τονιστεί ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων για όλη την περίοδο από τον περκασμό μέχρι την ωρίμανση, αποτέλεσε πρόκληση για τους παραγωγούς και ανέδειξε την ανάγκη ορθής διαχείρισης του υδατικού καθεστώτος στους αμπελώνες, για την παραγωγή σταφυλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε πιο όψιμα για τις περισσότερες ποικιλίες, με εξαίρεση τους ορεινούς αμπελώνες, ενώ παρατηρήθηκε μια μέση μείωση παραγωγής της τάξης του 10-15%.

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού