Μείωση της παραγωγής οίνου στη Γαλλία

Ο κακός καιρός αναμένεται να καταστρέψει το 12% της παραγωγής οίνου στη Γαλλία φέτος

Η γαλλική οινοπαραγωγή θα μειωθεί φέτος κατά 12%, αφού οι αμπελώνες υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς της Άνοιξης, την ξηρασία και το χαλάζι, αλλά η ποιότητα θα παραμείνει γενικά καλή, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Στη δεύτερη εκτίμησή του για το 2019, το υπουργείο προβλέπει παραγωγή 43,4 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, από 49,4 εκατομμύρια που ήταν το 2018, όταν η παραγωγή είχε επωφεληθεί από τις καλές καιρικές συνθήκες.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Γεωργίας εκτίμησε τη γαλλική παραγωγή για το 2019, από 42,8 εκατομμύρια έως 46,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Ένα εκατόλιτρο (100 λίτρα) είναι το ισοδύναμο περίπου 133 standard μπουκαλιών κρασιού.

Σε πολλούς αμπελώνες, η ανθοφορία εμφανίστηκε με βροχερό και ψυχρό καιρό, ενώ η ζέστη και το χαλάζι συνέβαλαν επίσης στη μείωση του δυναμικού παραγωγής, ανέφερε σε σημείωμα το υπουργείο.

Ωστόσο, η κατάσταση ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή.

Οι καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ  που καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έπληξαν ορισμένες περιοχές του Νότου, όπως τις Gard, Herault & Var, προκαλώντας εγκαύματα στα σταφύλια και απώλειες παραγωγής, ανέφερε το Υπουργείο.

Αντίθετα, σε μερικούς αμπελώνες, οι πρώτες βροχοπτώσεις τον Αύγουστο συνέβαλαν στον περιορισμό της επίδρασης της θερμότητας, ενώ οι καταιγίδες με χαλάζι προκάλεσαν ζημιά στην περιοχή Beaujolais όπου, μαζί με τη Βουργουνδία, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 26% από πέρυσι.

Η παραγωγή της σαμπάνιας φέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 17% λόγω κυρίως των θερμών καιρικών συνθηκών, ενώ η παραγωγή του Μπορντό θα χάσει περίπου το 4% της παραγωγής.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι γαλλικοί αμπελώνες προκάλεσαν την καθυστερημένη ανάπτυξή τους σε σύγκριση με το 2018, όταν η συγκομιδή ήταν μια από τις πιο πρώιμες, ανέφερε το υπουργείο.

Τα γαλλικά κρασοστάφυλα συλλέγονται στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου και το υπουργείο είπε ότι οι εκτιμήσεις του ήταν προσωρινές δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τις συνθήκες μέχρι τη συγκομιδή.

Ξεχωριστά, η απειλή των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στο γαλλικό κρασί ως απάντηση σε ένα γαλλικό φόρο στις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες υποχωρεί – αν και δεν έχει τεθεί οριστικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού