Εικόνες από μία εποχή που ο τρύγος ήταν πραγματική γιορτή !

Η ιστορία του αµπελιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αρκεί να αναλογιστούµε ότι κουκούτσια αγριοστάφυλων έχουν βρεθεί ακόµη και σε σπηλιές που κατοικήθηκαν από νοµαδικά προϊστορικά φύλα…

Σήμερα , τα αμπέλια στην Κρήτη ολοένα και λιγοστεύουν , κάτι που είναι ορατό και στην περιοχή μας .

Όμως , ο τρύγος αποτελεί μια παράδοση χρόνων που είναι βαθιά συνυφασμένη με την Κρητική παράδοση και Κουλτούρα .

Εικόνες από παλαιότερα χρόνια , μας δείχνουν πόσο διαφορετικός ήταν ο τρύγος τότε , πόσο διαφορετικά εργάζονταν και ζούσαν οι άνθρωποι , πόσο διαφορετικά αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις .

Ο τρύγος ήταν κάποτε γιορτή , συμμετείχε όλο το Σόι και όλη η γειτονιά .

Στον οικογενειακό τρύγο συμμετέχουν, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ακόμα και ηλικιωμένοι σε ελαφρότερες δουλειές. Συχνά έρχονται για να βοηθήσουν συγγενείς ή φίλοι από κοντινά χωριά ή απ την πόλη. Αν τα αμπέλια είναι πολλά, οι επιπλέον ανάγκες σε χέρια καλύπτονται από εργάτες, οι οποίοι κατά κανόνα έρχονται από άλλα μέρη που δεν υπάρχει αμπελοκαλλιέργεια.

Σήμερα η ανάγκη αυτή καλύπτεται συνήθως από αλλοδαπούς εργάτες οι οποίοι δεν εργάζονται επίσημα και το μεροκάματό τους είναι κάπως μικρότερο.

Μόλις έφθαναν στο Αμπέλι άρχιζαν να δουλεύουν τα γκατζούνια και να κόβουν τα σταφύλια .

Τα σταφύλια έμπαιναν στην κόφα (μίκρο καλάθι) και μετά περνούσε κάποιος που τα μάζευε στα κοφίνια (μεγάλα καλάθια).

Γύρω στις 12 το μεσημέρι έκαναν μια ώρα διάλειμμα για φαγητό , την μέρα του Σταυρού έτρωγαν φασολάδα επειδή είναι νηστεία .

Ο τρύγος έφτανε μέχρι το σούρουπο επειδή το βράδυ είχαν να πατήσουν τα σταφύλια στο πατητήρι.

Κάπου εκεί μέσα στη νύχτα ή νωρίς το πρωί ερχόταν το κάρο να πάρει το μούστο και μετά θα έπεφταν για ύπνο για να σηκωθούν νωρίς το πρωί για να συνεχίσουν την ίδια δουλειά .

Εικόνες από την εποχή εκείνη :

Η παραγωγή κρασιού περιλαμβάνει το πάτημα των σταφυλιών σε ειδικά κατασκευασμένους χώρους που ονομάζονται “πατητήρια”. Ο ένας μετά τον άλλο οι άνθρωποι μπαίνουν στο “πατητήρι” βαδίζοντας ή και τρέχοντας πάνω στα σταφύλια, ώστε να γίνει η εκχύμωση. Στα διαλείμματα ή στο διάστημα της αναμονής του καθένα για τη σειρά του, το φαγητό, το κρασί και τα πειράγματα ρέουν άφθονα στη συντροφιά.

ΠΕΤΡΙΝΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ

Τα σταφύλια έμπαιναν στο πατητήρι και τα πατούσαν για να βγει ο μούστος.
Σήμερα υπάρχουν μηχανήματα για αυτή τη δουλειά.

ΠΗΓΗ

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού