Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κρασί

Δεν ξέρω αν είστε σαν και εμένα, αλλά προσωπικά είμαι από τους ανθρώπους που δεν πίνουν αλκοόλ συχνά. Καλύτερα να πω ότι πίνω αλκοόλ πολύ σπάνια. Τις ελάχιστες φορές που θα πιώ όμως, προτιμώ ένα ποτήρι κρασί. Ποτέ μου δεν είχα ιδέα ποιο κρασί ταιριάζει με ποιο φαγητό ή ποιο ποτήρι είναι το σωστό για το σερβίρισμα του κρασιού μου. Το μόνο που καταλάβαινα ήταν το χρώμα (πάααλι καλά!) και ότι μου αρέσουν τα πιο γλυκά κρασία. Άλλωστε ήμουν από τα παιδιά που ανυπομονούσα να κοινωνήσω για να πιώ το «γλυκό ποτάκι» όπως έλεγα στη μαμά μου. Μια πρόσφατη επίσκεψη σε ένα αμπέλι/οινοποτείο όμως (δώρο από μια φίλη μου), μου κίνησε την περιέργεια να μάθω περισσότερα πράγματα για τα κρασιά και ομολογώ ότι πλέον απολαμβάνω το σπάνιο ποτήρι που πίνω πότε ποτέ πολύ περισσότερο.

Βαθμός γλυκύτητας στο κρασί

Τα κύρια είδη κρασιών διακρίνονται ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε ένα ξηρό ή γλυκό λευκό κρασί και αντίστοιχα ένα ξηρό ή γλυκό κόκκινο, ανάλογα με το γούστο μας και το είδος του φαγητού που συνοδεύουμε.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κρασί

Βασικά είδη κρασιών

Λευκό

Ως όχι και πολύ σχετική με το θέμα, νόμιζα ότι το λευκό κρασί παράγεται μόνο από λευκά σταφύλια. Κατά κύριο λόγο όμως, τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται είναι πράσινα ή κίτρινα. Πρόσφατα έμαθα πως στην πραγματικότητα το λευκό κρασί μπορεί να παράγεται και από πιο σκούρα σταφύλια, αρκεί ο οινοποιός να μην αφήσει τη φλούδα του σταφυλιού να το χρωματίσει.

Ιδανικά ποτήρια για λευκό κρασί είναι τα μικρότερα ποτήρια κρασιού.

Τρία πολύ γνωστά λευκά κρασιά που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι:

  • Riesling – γλυκό κρασί: πιο ελαφρύ από το Chardonnay, η γέυση του λευκού αυτού κρασιού έχει νότες από εσπεριδοειδή, μήλα και φρούτα με μεγάλο κουκούτσι, όπως νεκταρίνια και ροδάκινα. Ταιριάζει ιδανικά με κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, χοιρινό και εξοτικές κουζίνας όπως ινδική, ταιλανδέζικη, βιετναμέζικη και με ώριμα τυριά με πλυμένη φλούδα.
  • Chardonnay – ξηρό κρασί: το πολύ αγαπημένο αυτό κρασί έχει νότες από φρούτα, όπως μήλο και αχλάδι, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, τροπικά φρούτα, όπως μπανάνα και ανανά. Ταιριάζει ιδανικά θαλασσινά όπως αστακό, καβούρι και γαρίδες, κοτόπουλο, χοιρινό, μανιτάρια, γαλλικές σάλτσες και μαλακά γαλλικά τυριά.
  • Sauvignon blanc – ξηρό κρασί: το ελαφρύ προς μέτριο λευκό αυτό κρασί έχει νότες από γκρέιπφρουτ, τροπικά φρούτα όπως πεπόνι, ακτινίδιο και φρούτα του πάθους (passion fruit), καθώς και νότες από βότανα όπως μέντα. Ταιρίαζει ιδανικά με ψάρι, κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάτι, καθώς και με μεξικάνικη, γαλλική και βιετναμέζικη κουζίνα.

Κόκκινο

Η παραγωγή κόκκινου κρασιού είναι αρκετά παρόμοια με την παραγωγή του λευκού, αλλά με την προσθήκη της φλούδας των σταφυλιών.

Ιδανικά ποτήρια για κόκκινο κρασί είναι τα πιο μεγάλα ποτήρια ώστε να μπορέσει το κρασί να αναπνέει καλύτερα.

Τρία πολύ γνωστά κόκκινα κρασία που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι:

  • Pinot noir – γλυκό κρασί: το ελαφρύ και γλυκό αυτό κόκκινο κρασί έχει νότες από κόκκινα φρούτα όπως κεράσι και κράνμπερι, καθώς και κόκκινα άνθη όπως τριαντάφυλλο. Ταιρίαζει ιδανικά με κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό, μοσχάρι, κρεμώδες σάλτσες, μαλακά και ημίσκληρα τυριά αλλά και σολωμό.
  • Syrah – ξηρό κρασί: η γεμάτη γεύση του syrah, έχει νότες από βατόμουρο, δαμάσκηνο, καπνό, ωριμασμένο κρέας, μαύρο πιπέρι και βιολέτα. Ταιριάζει ιδανικά με αρνί, μοσχάρι, καπνιστό κρέας, μεσογειακή και γαλλική κουζίνα και σκληρά, λευκά τυριά.
  • Cabernet sauvignon – ξηρό κρασί: πρόκειται για το πιο διάσημο κρασί στον κόσμο και έχει νότες από κεράσι, σταφίδα, μπαχαρικά και κέδρο. Συνοδεύει ιδανικά αρνί, μοσχάρι, καπνιστό κρέας και τυριά όπως cheddar και Pecorino.

Ροζέ

Το ροζέ κρασί φτιάχνεται είτε από κόκκινο είτε από μαύρο σταφύλι, με λιγότερο χρόνο ζύμωσης. Η γεύση του κυμαίνεται από ξηρό έως γλυκό και μπορεί να έχει ένα χλωμό έως σκούρο ροζ χρώμα.

Ιδανικά ποτήρια κρασιού για ροζέ κρασί είναι τα μικρότερα ποτήρια.

Το ροζέ κρασί συνοδεύει πολύ όμορφα ψάρια, πουλερικά ή φρούτα. Ένα ροζέ κρασί που αξίζει να δοκιμάσετε αν σας αρέσουν τα γλυκά και έντονα ροζέ κρασιά είναι το White Zinfandel.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κρασί

Επιδόρπιο κρασί

Αυτό το πολύ γλυκό κρασί παράγεται από πολύ γλυκά σταφύλια και προσφέρεται ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα. Μπορεί να είναι λευκό ή κόκκινο. Εκτός από επιδόρπιο, το κρασί αυτό συνοδεύει πολύ ωραία καπνιστό κρέας και μαλακό τυρί.

Ιδανικό ποτήρι για επιδόρπιο κρασί είναι ένα μικρό ποτήρι μιας και τα κρασιά αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ένα αγαπημένο επιδόρπιο λευκό κρασί είναι το κρασί Moscato.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος

Τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα κρασιά φυλάσσονται στην ίδια θερμοκρασία, παρόλα αυτά καταναλώνονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Πολύ συχνά πίνουμε λευκό κρασί πολύ κρύο και κόκκινο κρασί πολύ ζεστό, χάνοντας έτσι από το άρωμα και τη γεύση τους. Κατά κύριο λόγο, τα λευκα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία μεταξύ 9-12 βαθμούς κελσίου, ενώ τα κόκκινα μεταξύ 16-20 βαθμών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδανικές θερμοκρασίες σερβιρίσματος των κρασιών που αναφέραμε είναι:

Επιδόρπιο κρασί 4-5°C
Ροζέ κρασί 8-17°C αναλόγως το κρασί. Ιδανικά το White Zinfandel σερβίρεται στους 10°C
Sauvignon Blanc και Chardonnay 8-9°C
Riesling 9-10°C
Pinot Noir 15-17°
Cabernet Sauvignon και Syrah 17-18° C
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κρασί

Συντήρηση κρασιού

Ένα σφραγισμένο κρασί μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του, αν φυλαχτεί σε σκοτεινό δωμάτιο με σταθερή θερμοκρασία και επίπεδα υγρασίας. Αν το μπουκάλι είναι σφραγισμένο με φελλό, ιδανικά κρατείστε το «ξαπλωμένο».

Ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί μπορεί να διατηρηθεί για λιγότερο καιρό, μια και ο αέρας μπορεί να το χαλάσει. Για να το διατηρήσετε για περισσότερο καιρό, σφραγείστε το καλά (ώστε να μην παίρνει αέρα) και κρατήστε το στο ψυγείο. Μπορείτε να μεταφέρετε το υπόλοιπο κρασί σε ένα μικρότερο μπουκάλι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον αέρα που παίρνει.

Ελπίζω τα παραπάνω να σας βοήθησαν να μάθετε τα βασικά για τα κρασιά και έτσι να απολαύσετε το επόμενο σας ποτήρι κρασί λίγο περισσότερο. Φυσικά εννοείται πάντα με υπευθυνότητα.

Στην υγειά σας!

ΠΗΓΗ

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού