Παλαίωση του κρασιού: Γιατί παλαιώνουμε το κρασί και πότε πρέπει να το κάνουμε;

Η παλαίωση ενός κρασιού σημαίνει ότι αποφασίζουμε να πάρουμε ένα κρασί που έχουμε αγοράσει και να το αποθηκεύσουμε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για αρκετά χρόνια, επιτρέποντας στο κρασί να βελτιωθεί καθώς παραμένει στο μπουκάλι.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ιδέα ποια κρασιά πρέπει να παλαιώσουν και ποια κρασιά πρέπει να πίνονται φρέσκα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που κάνουν αυτή την απόφαση αρκετά εύκολη.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ «παλαίωσης» και «ωρίμανσης» του κρασιού;

Η βιομηχανία οίνου αγαπά να μιλά για την παλαίωση του κρασιού επειδή το να πίνουμε ένα πραγματικά παλιό κρασί έχει μια ρομαντική γοητεία.

Ένα παλιό κρασί μας δίνει έναν τρόπο να ξαναζήσουμε μια χρονιά που ήταν ξεχωριστή στη μνήμη μας, ίσως το έτος της γέννησης ή της επετείου μας.

Επίσης, είναι ένας τρόπος να πιούμε ένα κρασί που έρχεται από μια προηγούμενη εποχή που δεν ζήσαμε.

Πέρα από αυτό, η παλαίωση του κρασιού βοηθάει στην ανάπτυξη γεύσεων και υφών που δεν θα είχαμε ποτέ βιώσει εάν το κρασί δεν είχε υποστεί παλαίωση.

Μόνο το 1% του συνόλου του οίνου που παράγεται στον κόσμο προορίζεται για παλαίωση.

Αυτός ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση ενός παλαιωμένου κρασιού είναι μια αρκετά ρομαντική διαδικασία.

Επειδή είναι πολύ λίγα τα μπουκάλια στον κόσμο που πραγματικά επωφελούνται από την παλαίωση και μπορούν να την αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το 99% όλων των οίνων που αγοράζουμε προορίζεται να καταναλωθεί σχεδόν φρέσκο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το κρασί λήγει – όσο το αποθηκεύετε σωστά – απλώς σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το παλαιώσετε, γιατί δεν θα έχετε κανένα όφελος από την αναμονή.

Ένας καλός κανόνας -φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις- είναι ότι τα περισσότερα κρασιά που κοστίζουν από 10-25 ευρώ και κάτω έχουν παραχθεί για να καταναλωθούν φρέσκα.

Όταν λέμε ότι ένα κρασί είναι φρέσκο, εννοούμε ότι προορίζεται να καταναλωθεί μέσα στο πρώτο ή δεύτερο χρόνο από την παραγωγή του ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και μέσα σε μια πενταετία.

Μετά από αυτά τα πέντε χρόνια, το κρασί μπορεί πραγματικά να αρχίσει να χάνει πολλές από τις ιδιότητες που το έκαναν τόσο νόστιμο.

Για κρασιά άνω των 25 ευρώ, η πλειονότητα αυτών θα πρέπει να καταναλώνονται εντός πέντε ετών.

Μόνο τα κρασιά που θεωρούνται “premium” πραγματικά ωφελούνται από την παλαίωση και, σε αυτό το σημείο, υπάρχουν όλοι οι ειδικοί κανόνες (ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που θέλετε να παλαιώσετε) που υπαγορεύουν πόσο καιρό θα πρέπει να παλαιώσετε το κάθε κρασί και πότε το κρασί είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Αν αυτό είναι κάτι που σας ενδιαφέρει, υπάρχει πολύ ενημερωτικό υλικό που μπορεί να σας βοηθήσει.

Αποθηκεύστε το κρασί σας καλά είτε σε οριζόντιο ράφι είτε δημιουργήστε το δικό σας κελάρι κρασιών και απολαύστε τα συχνά.!

ΠΗΓΗ

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού