Πότε τρυγούμε τα σταφύλια;

Η κρισιμότερη στιγμή του χρόνου για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς είναι αναμφισβήτητα η ωρίμανση και ο τρύγος των αμπελιών.

Ο τρύγος είναι η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελουργίας και αφορά το μάζεμα των καρπών.

Ο καθορισμός του χρόνου του τρυγητού έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα των σταφυλιών.

Σε γενικές γραμμές  γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου αλλά σε πολύ θερμά κλίματα, όπως αυτό της Κύπρου, η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου.

Τα σταφύλια όσο ωριμάζουν αποκτούν χρώμα και γλυκύτητα.

Η ώρα της ωρίμανσης και του τρύγου του σταφυλιού φτάνει όταν οι ρώγες αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα και άρωμα, καθώς και την κατάλληλη αναλογία σακχάρων και οξέων.

Παρακάτω, η ομάδα του Οίνου Γη –  Κτήμα Βασιλειάδη εξηγούν ποια είναι τα σημάδια που καταδείχνουν την ετοιμότητα των σταφυλιών για τον τρύγο.

5 σημάδια ωρίμανσης των αμπελιών

  1. Χρώμα των καρπών: Εκ φύσεως, οι ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών μετατρέπονται βαθμιαία από πράσινο σε κόκκινο χρώμα καθώς ωριμάζουν. Ωστόσο, οι έμπειροι οινοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με τον καιρό και την ποικιλία των σταφυλιών, πριν από την αληθινή ωριμότητα, ανεξάρτητα αν το χρώμα έχει ήδη αλλάξει.
  1. Χρώμα των στελεχών και των σπόρων των σταφυλιών: Όταν τα σταφύλια των ερυθρών ποικιλιών είναι έτοιμα να τρυγηθούν, τα στελέχη και οι σπόροι τους γίνονται καφέ ενώ στα σταφύλια των λευκών ποικιλιών γίνονται χρυσοί. 
  1. Άλλα χαρακτηριστικά των καρπών: Τα ώριμα σταφύλια είναι πιο ζουμερά καθώς τα σάκχαρά τους αυξάνονται. Επίσης, είναι πιο εύκολο να βγουν από το τσαμπί όταν ωριμάσουν.
  1. Υφή των σπόρων: Γευτείτε ένα καρπό και προσέξτε εάν μπορείτε να μασήσετε τους σπόρους εύκολα.
  1. Γεύση των καρπών: Τα ώριμα σταφύλια είναι γλυκά, χωρίς ίχνος πίκρας στη σάρκα ή στους σπόρους. Επίσης, οι έμπειροι οινοπαραγωγοί αναζητούν την ανάδειξη της ιδιαίτερης γεύσης της κάθε ποικιλίας.

Επίσης είναι καλό να γνωρίζετε

Ποιες άλλες ανησυχίες έχουν οι οινοποιοί όταν καθορίζουν πότε είναι η στιγμή της συγκομιδής του κρασιού;

  • Τοποθεσία της ποικιλίας στον αμπελώνα: Ορισμένα κομμάτια του αμπελώνα ωριμάζουν γρηγορότερα από άλλα, ανάλογα με την έκθεσή τους στον ήλιο, το υψόμετρο, την έκθεσή τους στον άνεμο κλπ.
  • Ποικιλίες σταφυλιού: Κάποιες ποικιλίες, και κυρίως οι λευκές, ωριμάζουν γρηγορότερα από άλλες.
  • Στυλ κρασιού: Αν οι οινοπαραγωγοί ψάχνουν για ένα κρασί με εξαιρετική οξύτητα, όπως συμβαίνει σε κάποια Rosé, συχνά «παίζουν» με το PH των καρπών επιλέγοντας να τρυγήσουν το σταφύλι της εκάστοτε ποικιλίας λίγο πιο νωρίς ή πιο αργά.
  • Διαθεσιμότητα των εργαζομένων: Ο αριθμός και ο ρυθμός των τρυγητών αναμφισβήτητα καθορίζει την συγκομιδή των σταφυλιών
  • Ο Καιρός: Η μητέρα φύση μπορεί να «αναγκάσει» έναν οινοποιό να τρυγήσει νωρίτερα εάν ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν να καταστρέψουν τη σοδειά. Επίσης, εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται και τα σταφύλια αρχίζουν να στεγνώνουν σαν σταφίδες, ο τρύγος αναγκαστικά επιταχύνεται.

Στην υγειά σας!

Η συγκομιδή ξεκινάει συνήθως τον Αύγουστο για τα ελαφρύτερα κρασιά και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο για τα σταφύλια ερυθρών ποικιλιών όπως το Syrah και το Cabernet Sauvignon .

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως μια τέλεια τρυγητική σοδειά καθορίζεται από τις εργασίες ολόκληρου του έτους.

Οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι η φετινή συγκομιδή θα είναι πλούσια και θα δώσει σπουδαία κρασιά! Στο «Οίνου Γη-  Κτήμα Βασιλειάδη» είμαστε σίγουροι ότι οι ασταμάτητες προσπάθειές μας θα φανούν και φέτος στα ποτήρια σας!

Πηγή

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού