Σαπίζουν τα σταφύλια λίγο πριν τον τρύγο λόγω του βοτρύτη

Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε ο τρύγος και η παραλαβή σταφυλιών πρώιμων ποικιλιών από τα οινοποιεία.

Από τις πρώτες παραλαβές τα στοιχεία που προκύπτουν για τη φετινή παραγωγή δεν είναι αισιόδοξα.

Αν και η ποιότητα των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από τους οινοποιούς πολύ καλή, όπως σημειώνουν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι διότι ήδη άρχισε να παρατηρείται η ασθένεια του βοτρύτη.

Εκτιμάται επίσης πως η πολυομβρία που υπήρχε φέτος όχι μόνο δεν βοήθησε την αμπελοκαλλιέργεια, αλλά είχε και αρνητικές συνέπειες.

Αυτό φαίνεται από το ύψος της παραγωγής αλλά και την ποιότητα των σταφυλιών.

Η μεγαλύτερη οινοβιομηχανία της Κύπρου, ΣΟΔΑΠ, άρχισε από τη Δευτέρα να παραλαμβάνει στο οινοποιείο Καμαντέρενα ποικιλίες Merlot – Syrah για κόκκινα κρασιά και ορισμένες πρώιμες ποικιλίες για άσπρα κρασιά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του οινοποιείου Ανδρέα Νικολαΐδη, το οινοποιείο ΣΟΔΑΠ φέτος αναμένεται να παραλάβει περίπου 3,5 με 4 εκατομμύρια κιλά σταφύλια.

Η συνολική παραγωγή φέτος στην Κύπρο αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα και υπολογίζεται γύρω στα 12 εκατ. κιλά.

Από τις πρώτες παραλαβές η ποιότητα των σταφυλιών είναι πολύ καλή, όμως όπως επιβεβαίωσε ο κ. Νικολαίδης άρχισε να παρουσιάζεται η ασθένεια του βοτρύτη, η οποία προκαλεί λιώσιμο των σταφυλιών, και κάλεσε τους αμπελουργούς να ψεκάσουν έγκαιρα τα αμπέλια για να μην καταστραφεί η παραγωγή τους.

Ορισμένοι αμπελουργοί, συνέχισε, πιέζουν για να τρυγήσουν φοβούμενοι ότι θα καταστραφεί η παραγωγή τους, όμως, πρόσθεσε, αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν να ωριμάσουν τα σταφύλια σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σαπίζουν

Η σοβαρότερη και καταστροφικότερη μορφή προσβολής από την ασθένεια του βοτρύτη είναι η σήψη των ώριμων σταφυλιών.

Τα συμπτώματα της προσβολής από βοτρύτη εμφανίζονται σε όλα τα μέρη του φυτού και εντείνονται σε δύο περιόδους της καλλιέργειας: την άνοιξη και κοντά στη συγκομιδή.

Στην ωρίμανση επάνω στις ρόγες εμφανίζεται καστανή κηλίδα που επεκτείνεται.

Ακολουθεί μαλακή και υδαρής σήψη η οποία, αν ο καιρός είναι υγρός, καλύπτεται από γκρίζα εξάνθηση.

Αν ο καιρός παραμείνει υγρός, η ασθένεια επεκτείνεται ταχύτατα και καταστρέφει σημαντικό ποσοστό της παραγωγής.

Οι βροχοπτώσεις στις αρχές της εβδομάδας στις κοινότητες Στατού, Παναγιάς, Κοιλίνιας και Γαλαταριάς εκτιμάται ότι θα εντείνουν το πρόβλημα σήψης των σταφυλιών.

ΠΗΓΗ

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού