Θετικές οι ενδείξεις από τη δακοπροσβολή στην ελαιοπαραγωγή

Θετικές οι ενδείξεις από τη δακοπροσβολή στην ελαιοπαραγωγή μέχρι στιγμής

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός των ελαιοδένδρων στη Μεσσηνία, κι αν σύντομα έχουμε κάποιες βροχές, τότε οι συνθήκες θα γίνουν ακόμα καλύτερες για τη φετινή παραγωγή.
Ο πρώτος ψεκασμός κατά του δάκου έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχει ξεκινήσει ο δεύτερος, ενώ η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί από το υπουργείο επιτρέπει την εκτέλεση κατά μέσο όρο 3,5 ψεκασμών.

Καλύτερα από πέρυσι
Όπως σημείωσε ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Ιωάννης Κυριακόπουλος, σύμφωνα με τις ενδείξεις του δικτύου των παγίδων που έχουν τοποθετηθεί, ο δεύτερος ψεκασμός πραγματοποιείται σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού και σε περιοχές της ενδοχώρας όπου παρατηρείται σχετικά αυξημένος πληθυσμός δάκου.
Σε σχέση με πέρυσι, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα προβλήματα δακοπροσβολών σε ελαιόδεντρα. Βέβαια, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δακοκτονίας είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη δακοπληθυσμών. Γι’ αυτό και θα εντατικοποιηθούν οι δολωματικοί ψεκασμοί.

Βροχές
Η χρηματοδότηση του υπουργείου επιτρέπει την εκτέλεση κατά μέσο όρο 3,5 ψεκασμών. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 155 Τοπικές Κοινότητες καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, που αφορά στην προστασία 9 εκατομμυρίων ελαιοδέντρων.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές που τα εδάφη είναι φτωχά ή άγονα έχει παρατηρηθεί αφυδάτωση του ελαιοκάρπου και συστροφή των φύλλων και μόνο οι βροχές άμεσα θα δώσουν τη λύση.

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK
LIKE us on FACEBOOK

Μενού