Στα χαμηλά οι τιμές παραγωγού του διεθνούς εμπορίου ελαιολάδου

Στα χαμηλά οι τιμές παραγωγού παρά την αύξηση σε Ιταλία – Τυνησία και του διεθνούς εμπορίου ελαιολάδου

Λίγο καλύτερα από την Ισπανία, που σημειώθηκε πτώση της τάξης του 18%, ήταν οι τιμές παραγωγού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα τον προηγούμενο Ιούλιο καθώς παρουσιάστηκε πτώση μόνο 4%, ενώ την ίδια στιγμή στις άλλες δύο βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, δηλαδή την Ιταλία και την Τυνησία, σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 17% και 18% αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως αύξηση παρουσιάζει τόσο το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, όσο και το ενδοκοινοτικό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, που δόθηκε στην δημοσιότητα από τις 30 Αυγούστου, οι τιμές παραγωγού εξαιρετικού ελαιολάδου στις προαναφερθείσες χώρες έχουν ως εξής:

-Οι τιμές των παραγωγού στην Ισπανία την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε € 2,30 / kg, δηλαδή μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

-Οι τιμές στην Ιταλία κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου 2019 ανήλθαν σε € 5,05 / kg, παρουσιάζοντας αύξηση 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

-Οι τιμές στην Ελλάδα κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου του 2019 ανήλθαν σε € 2,58 / kg, σημειώνοντας πτώση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

-Οι τιμές στην Τυνησία ήταν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου 2018, φθάνοντας στα € 3,43 / kg, δηλαδή κατά 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΔΣΕ για το εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου στις οκτώ πρώτες αγορές κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους (Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019), σημειώθηκαν αυξήσεις σε Ιαπωνία (23%), Κίνα (15%), Βραζιλία (14%), Αυστραλία (13%), Ρωσία (12%), ΗΠΑ (8%) και Καναδά (4%), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Επίσης, κατά τους πρώτους επτά μήνες της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου (2018/19), οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αυξήθηκαν κατά 6% και οι εξαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επίσης, σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο επιτραπέζιων ελιών κατά τους πρώτους εννέα μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2018/19 (Σεπτέμβριος 2018 – Μάιος 2019), παρατηρήθηκαν αυξήσεις σε ΗΠΑ (14%), Βραζιλία (11%), Αυστραλία (9%) και Καναδά (4%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ενώ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2018/19 (Σεπτέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019), οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αυξήθηκαν κατά 4% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Συνοδευτικά αρχεία

Το ενημερωτικό δελτίο του ΔΣΕ

ΠΗΓΗ

visit vinegrek.gr VINEGREK visit vinegrek.gr VINEGREK

LIKE us on FACEBOOK

Μενού